Pemuda PR Pulau Pinang Cabar UMNO,GPMS&DPMPP Debat

pemuda PR sedang menyerahkan surat cabar debat kepada SUK pemuda UMNO

pemuda PR sedang menyerahkan surat cabar debat kepada SUK pemuda UMNO

PULAU PINANG, 22 Feb – Pemuda Pakatan Rakyat membidas Umno kerana menabur memfitnah kononnya kerajaan negeri Pakatan Rakyat menindas orang Melayu serta meminggirkan Islam padahal selama 50 tahun memerintah parti itulah sebenarnya yang mengamalkan diskriminasi dan penindasan terhadap rakyat.

Bagi memberi penjelasan dan kedudukan sebenar isu yang dibangkitkan Umno kepada rakyat satu Debat Perdana Rakyat akan dianjurkan oleh Sekretariat Muafakat Pemuda Pakatan Rakyat bertajuk “Isu Melayu-Islam Pulau Pinang: Antara Provokasi dan Kebenaran” pada 7 Mac di tapak Expo Seberang Jaya.

Hari ini wakil Pemuda Pakatan Rakyat menyampaikan surat jemputan kepada Ketua Pergerakan Pemuda Umno Pulau Pinang Norman Zahlan dan Yang Dipertua Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Pulau Pinang Rizal Faris Mohideen.

Delegasi terdiri daripada Ketua Angkatan Muda KEADILAN Pulau Pinang Amir Ghazali, Setiausaha AMK Syed Mikael Rizal Aidid, Ketua Pemuda PAS Pulau Pinang Yusni Mat Piah dan Ketua Pemuda Sosialis DAP Pulau Pinang Yeoh Soon Hin.

Syed Mikael berkata media cetak dan elektronik milik Umno dan Barisan Nasional sejak kebelakangan ini sering melaporkan kononnya kerajaan negeri Pulau Pinang menindas golongan Bumiputera di negeri itu.

Ketua Menteri Lim Guan Eng bagaimanapun menyangkal dakwaan tidak berasas itu dan mencabar Umno supaya tampil dengan bukti.

“Bagi memberi maklumat yang tepat dan merungkai semua tuduhan yang tidak berasas itu debat adalah platform terbaik agar rakyat dapat menilai siapakah sebenar pembela rakyat dan siapakah sebenarnya penipu, pemfitnah dan cuba memecah-belahkan masyarakat di Pulau Pinang,” kata Syed Mikael.

Pemuda Pakatan Rakyat memberi tempoh sehingga 3 Mac untuk Umno dan DPMPP membuat keputusan sama bersetuju menyertai debat terbuka itu.

Debat itu akan menampilkan tiga pendebat mewakili Umno, Gabungan Pelajar Melayu Se-Malaysia (GPMS) dan DPMPP serta tiga wakil dari Sekretariat Pemuda Pakatan Rakyat Pulau Pinang.

Sementara itu Yeoh Soon Hin berkata walaupun debat ini membincangkan isu Islam dan Melayu di Pulau Pinang namun ia lebih merupakan isu berkepentingan awam.

“Kita perlu mempertahankan kebenaran dan keadilan serta menolak fitnah kerana fitnah dianggap antara 70 dosa besar dalam Islam,” kata Soon Hin.

Advertisements

About ustazyusni

Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Pulau Pinang

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: